Aktualne vijesti iz Hrvatske

Matanić priznao da je uznemiravao kolegice, a karijeru izgradio na promicanju ženskih prava

Subota, 6. travnja 2024. 10 min Komentari
Matanić priznao da je uznemiravao kolegice, a karijeru izgradio na promicanju ženskih prava Screenshot/HTV

Redatelj Dalibor Matanić u petak je na Facebooku, koji je kasnije obrisan, priznao da se na neprimjeren način ponašao prema kolegicama, zbog čega je izgubio unosne poslove te je poručio kako se kaje za svoje postupke. Vijest je odjeknula društvenim mrežama, a zatim i medijskim prostorom. 

“Iskreno i neizmjerno žalim zbog svojih neprimjerenih postupaka, koji su izazvali kod pojedinih žena osjećaj uznemirenosti i nelagode. Nisam bio svjestan svog pogrešnog pristupa prema kolegicama izvan seta. Ne postoji opravdanje ni isprika za moje postupke. Poznat sam po specifičnom, rubnom humoru i radikalnim metodama rada ne bi li glumci bili što bolji u kadru, no ništa ne opravdava ako nekome izazovete osjećaj nelagode”, napisao je Matanić koji se uvijek postavljao kao društvena i moralna vertikala.

“Tek sada kad sam se samostalno prijavio u ustanovu za liječenje ovisnosti i u radu sa stručnim osobama, osvijestio sam da sam na neprimjeren način uznemiravao kolegice. Sve se zbivalo u trenucima kad sam bio pod utjecajem alkohola ili droga”, dodao je redatelj čiji je lijevi svjetonazor uvijek ostavljao trag na njegovim predstavama, a njegova “borba za ženska prava” i podržavanje feminizma očito je bilo deklarativne prirode te je to koristio kao alat za samopromociju i za prikrivanje svojih “stvarnih strasti”.

FOTO: Screenshot/YouTube

Matanić se povukao iz javnost

“Nakon ove izjave u potpunosti se povlačim iz javnosti i molim sve za razumijevanje s obzirom na to da sam na liječenju upravo zbog problema koje sam uzrokovao”, zaključio je Matanić. Večernji list danas je objavio kako je poznati redatelj “godinama slao neumjesne poruke i stvarao neugodne situacije na snimanjima”. Također navode da su razgovarali “s velikim brojem žrtava koje su uglavnom mlade djevojke”.

O iznimnoj apsurdnosti cijele situacije svjedoče društvene mreže i brojni članci u kojima je redatelj poput viteza predstavljan u medijskom prostoru te kao veliki zaštitnik žena pa je tako Večernji list sljedećim rečenicama opisao Matanića. “Ravnopravnost spolova još uvijek je tema na našim prostorima. U filmovima Dalibora Matanića žene imaju uvijek velike i glavne uloge. No, susretao se s mnogim izazovnim situacijama nakon izlaska filmova ili predstava koje je režirao”, kako iz ove perspektive protumačiti prethodni odlomak, koje su to izazovne situacije? Matanić je na tom panelu uz voditeljicu Antoniju Blaće i Nikolinu Pišek govorio o ravnopravnosti spolova…

Živimo još uvijek u barbarskom društvu, odnosno društvu barbarske djece. To je sve počelo s tranzicijom i ratovima u našim krajevima. Sve velike promjene dovele su do šoka. Morao se čuvati patrijarhalni status mužjaka, u tom barbarskom društvu nema velike ravnopravnosti spolova! No, smjenom generacija ne samo u godinama, nego i mentalnom smislu, polako se izmičemo iz tog barbarskog društva i dolazi jedno novo doba!“, poručio je Matanić tada valjda govoreći o spomenutoj temi iz vlastite perspektive.

FOTO: Screenshot/YouTube

Matanićevo priznanje izazvalo je lavinu reakcija na društvenim mrežama, a mnogi korisnici društvenih mreža prisjetili su se nekih ključnih trenutaka koji su obilježili njegovu karijeru te svjedoče apsurdu redateljeva djelovanja u javnom i stvaralačkom životu. “Kada neki konzervativac izjavi da bi se žena trebala udati i roditi djecu, cjelokupna feministička scena i mainstream mediji pokreću hajku i pritišću sve do predsjednika Vlade, međutim, nakon što se otkrije da je dekadentni antihrvatski redatelj, barem deset godina seksualno uznemiravao i de facto ucjenjivao kolegice i štićenice i ovaj to tek onda prizna, bagra mu plješče i pišu mu da je hrabar”, započeo je novinar Marin Vlahović koji je više objava posvetio ovom slučaju.

Istaknuo je da ova priča nije završila u medijima, da je izvjesno kako ne bi nikad ništa ni priznao. “Ovo je školski primjer licemjerja i pretvaranja, spina da je jadan pijanac, narkoman i treba mu pomoći. Jadni Dado. Znači, gadite mi se svi vi koji se pravite da to pušite, pogotovo žene koje će sutra drvlje i kamenje po ‘klečavcima’, samo zato što mole. Fuj, takve licemjerne nesretnice s dvostrukim mjerilima, ne zaslužuju poštovanje nijednog poštenog muškarca i žene. Jasno je i da su mnoge feministice znale za sve, ali to je njihov Dado. Nije vjernik, desničar, konzervativni Hrvat, nego naš je? Bljuje mi se od vas”, poručio je Vlahović.

FOTO: Gloria

Pojma nije imala

Naravno, nakon ove objave javila se i dežurna dušebrižnica poznata kao velika zagovarateljica ženskih prava i feminizma Ida Prester koja je nedavno opjevala nasilje nad ženama uz kantautorske stihove “Pitam se što sad radiš jel joj stvaraš ožiljke kao što si meni tada. Kad rekao si mi da mirišem na tuđe dodire. Reci mi koji razlog sad je u sezoni što te trigerira”, možda je trebala te odgovore saznati iz prve ruke, međutim tvrdi kako nije znala što Matanić radi. Ona je objavila kako sve Matanićeve žrtve imaju njezinu punu podršku, što im sigurno puno znači, osobito zato jer je upravo ona bila Matanićeva koambasadorica u kampanji protiv nasilja nad ženama.

“‘Dosta je šutnje’ – poručuju glazbenica i voditeljica Ida Prester i redatelj Dalibor Matanić koji glasno i bezrezervno osuđuju svako nasilje nad ženama. Statistike su poražavajuće: svakih 15 minuta u Hrvatskoj jedna žena doživi nasilje, a broj ubijenih žena je u porastu. Ništa bolja situacija nije ni u susjednoj BiH, pa je vapaj pretučene Klare Buntić, supruge bivšeg rukometnog reprezentativca Denisa Buntića, koji je još uvijek na slobodi, dodatno aktualizirao problem, ali i poslao poruku – za nasilje koje se događa u obitelji mora se čuti i izvan njihova četiri zida”, uvod je teksta iz listopada prošle godine, a upravo su njih dvoje bili ambasadori kampanje.

FOTO: Instagram/Dalibor Matanić

Poznate borkinje za ženska prava i dalje se nisu oglasile

“Usput bi se mogao ispričati i za loše filmove”, poručio je korisnik na Redditu. “I dalje se pogoduje umišljenom uhljebu i autoru bezveznih, epigonskih filmića: Prvo, i često jedino, se ističe njegova objava kako se kaje. Ali o čemu se radi? Gdje su svjedočenja žrtava? Na indexu ih npr. uopće nema. Drugo, napadao je mlade, neiskusne i nesigurne glumice, koristio nestajuće poruke da sakrije zlostavljanje. Sve je trajalo 10 godina, prigovore žrtava su svi odbacivali. Zašto? Treće, Sarnavka sama tvrdi da zna za sve već mjesec i po dana. Zašto je šutjela? I četvrto, Večernji tvrdi da su bili izloženi pritiscima da priču ne objave. Tko ih je pritiskao? S netalentiranim Đubriborom moraju pasti i njegovi pomagači”, zaključio je korisnik.

    Podsjetimo, Matanić je filmski i kazališni redatelj koji je egzistenciju i karijeru izgradio na stereotipima o zadrtim i nasilnim Hrvatima, a osobito je u negativnom svjetlu prikazivao vjernike i branitelje koji su često bili antagonisti u njegovim protuhrvatskim projektima koje je izrazito često financirao iz javnog proračuna.

    Iako je Matanić svojom objavom i svojim priznanjem šokirao hrvatsku javnost, velike zagovarateljice feminizma i ženskih prava koje su inače iznimno glasne poput Ivane Kekin, Sandre Benčić, Rade Borić i Severine koje inače prozivaju sve redom, osobito one na suprotnoj strani ideološkog spektra i posebno ljude koji svaku prvu subotu u mjesecu mole na trgu, nazivajući ih “klečavcima” i najvećim protivnicima žena u našem društvu, svojeg istomišljenika još uvijek nisu komentirale, što im inače nije svojstveno, ali je dokaz dvostrukih mjerila i kriterija te su pokazatelj činjenice da ne vrijede ista pravila za sve.

    Izvor: IzboriHR/Večernji list/Gloria/HTV


    Raskol unutar Domovinskog pokreta i rast podrške za Suvereniste

    Podrška iz Poljske: Glasujte za Marka, on je za 0 migranata

    Jandroković opleo po SDP-u: Njima je stabilnost nebitna

    Grbin: Ili HDZ-ova korupcija ili Rijeke pravde. Treće nema