Vijesti iz ekonomije

Stambena kriza kao prioritet: Marko Milanović Litre zagovara korjenitu promjenu

Petak, 5. travnja 2024. 5 min Komentari
Stambena kriza kao prioritet Marko Milanović Litre zagovara korjenitu promjenu Izvor: unsplash.com

Marko Milanović Litre, saborski zastupnik i kandidat koalicije Hrvatskih suverenista i Mosta u Vi. izbornoj jedinici, smatra da stambena kriza predstavlja ključan problem s kojim se suočava Hrvatska i njezini građani. Kroz njegove riječi, ocrtava se slika sustavnih propusta u politikama Vlade Andreja Plenkovića, koje su rezultirale ozbiljnim posljedicama za hrvatske građane, pogotovo mlade obitelji.

Milanović Litre smatra da su godine zanemarivanja ovog problema dovele do situacije u kojoj se danas nalazimo: “Desetljećima su HDZ-ove i SDP-ove Vlade ignorirale i nekvalitetno se bavile problemom stambenim problemima u Hrvatskoj. Kupnja doma postala je samo san za većinu, a posebno za mlade koji su okosnica naše budućnosti. Uvođenje državno subvencioniranih APN kredita, koji su u teoriji izgledali kao dobronamjerno rješenje, doveli su do ogromnog povećanja cijena nekretnina, pogotovo u većim gradovima. Ovakve odluke ne samo da nisu pružile održivo rješenje, nego su uskratile mogućnost mladih da kupe svoju prvu nekretninu.”

Zastupnik Suverenista ističe kako je oslobađanje mladih od plaćanja poreza na prvu nekretninu i smanjenje poreza na najam stanova kako bi se olakšala stambena situacija za one koji ne mogu kupiti nekretninu jedna od ključnih točaka programa koalicije Mosta i Hrvatskih suverenista te naglašava da ovakav pristup sugerira promjene u politikama koje bi mogle donijeti olakšanje mladim obiteljima i omogućiti im pristup stanovanju, ali je istaknuo i da razmišljaju i o onima koji si ne mogu priuštiti kupnju doma. “Također planiramo smanjiti porez na najam stanova kako bi se olakšala stambena situacija onima koji nisu u mogućnosti kupiti nekretninu.”

“Vladino oslanjanje na subvencije kao lijek za stambenu krizu je flaster naljepljen na otvorenu ranu. Hrvatski suverenisti i MOST nude konkretna i dugoročna rješenja u odnosu na dosadašnje vlade koje su se vodile isključivo dobivanjem kratkoročnih političkih bodova. Trenutna stambena politika, točnije njezin nedostatak, odražava šire pitanje upravljanja i odnosa Vlade prema mladima u Hrvatskoj. Vlada koja istinski brine za svoj narod ne smije samo reagirati na krize; mora ih predviđati i provoditi rješenja koja su unaprijed pripremljena, pravedna, održiva i okrenuta budućnosti.” – nastavio je Milanović Litre.

Također ističe kako HDZ-ov ne samo da nije uspio riješiti stambenu krizu, već je zanemario i šire posljedice koje su ostavile veliki trag na demografsku sliku Hrvatske. Naglašava kako je jako puno radno sposobnih mladih obitelji “pobjeglo” iz Hrvatske zbog malih plaća, divljanja inflacije zbog prihvaćanja eura, velikih životnih troškova, korupcije i često nepravednog sustava kojeg Plenkovića Vlada razvija i jača.

Upozorava na odgovornost koju imaju zastupnici u Saboru prema građanima; “Smatram da kao izabrani predstavnici hrvatskog naroda imamo dužnost zagovarati politike koje istinski odgovaraju potrebama naših građana. Moramo prebaciti fokus s kratkoročnih subvencija na sveobuhvatne promjene koje rješavaju stambenu krizu u njezinoj srži. To uključuje reformu zakona o zoniranju, poticanje razvoja pristupačnog stanovanja, reguliranje tržišta kratkoročnog najma i provedbu mjera koje osiguravaju transparentnost i pravednost na tržištu nekretnina.”

Poručuje da stambena kriza nije nepremostiv izazov, već test naših vrijednosti, naše odlučnosti i naše vizije Hrvatske. “Želim Hrvatsku u kojoj mlade obitelji mogu pustiti korijenje bez straha od financijske propasti, u kojoj mladi vide budućnost za sebe unutar naših granica i u kojoj svaki građanin doprinosi prosperitetu i vitalnosti naše nacije.”

Podsjeća i kako su upravo Hrvatski suverenisti u prošlom sazivu Hrvatskog sabora vodili tu promjenu. Ističe da su se obvezali zagovarati politike koje promiču vlasništvo nad kućama i osiguravaju da san o domu bude nadohvat ruke svakoj Hrvatici i Hrvatu. Vlada je imala i previše prilika da uvidi svoje pogreške, da prepozna ozbiljnost stambene krize i stati na tvoju stranu, ali da na žalost to nisu učinili.

“U srijedu, 17. travnja imamo priliku promijeniti politike koje nisu bile na tvojoj strani, samo moraš odabrati one koji su na tvojoj strani. Hrvatski suverenisti i MOST.” – zaključio je Milanović Litre.

Izvor: IzboriHR


Raskol unutar Domovinskog pokreta i rast podrške za Suvereniste

Podrška iz Poljske: Glasujte za Marka, on je za 0 migranata

Jedini saborski zastupnik koji je jasno branio “Za dom spremni”

Ruža Tomašić ulazi u kampanju

Rob Roos podržao kandidaturu Marka Milanovića Litru za Hrvatski sabor

Milanović Litre: Prije će mi se ruka osušiti nego što ću je dići za Zorana Milanovića

Marko Milanović Litre u obrani života

Milanović Litre: Suverenisti i Most imaju plan za demografski spas Hrvatske

Milanović Litre: Uvođenjem eura izazvana je nepopravljiva šteta

Prosječna neto plaća u Hrvatskoj u prosincu 2023. iznosila je 1191 euro

Karlovac se planira grijati na vodu iz geotermalnog izvora

Mlade obitelji samo mogu sanjati o kupovini nekretnine