Vijesti iz gospodarstva

Povećat ćemo prag ulazak u sustav PDV-a na 60.000€.

Petak, 22. ožujka 2024. 4 min Komentari
Povećat ćemo prag ulazak u sustav PDV-a na 60.000€. Izvor: pexels.com

Marko Milanović Litre oglasio se putem Facebooka te iznio zanimljiv prijedlog kojim bi se rasteretili obrtnici i mali poduzetnici. Zastupnik Hrvatskih suverenista te kandidat koalicije Mosta i Suverenista u VI. izbornoj jedinici predlaže da se podigne prag za ulazak u sustav PDV-a s postojećih 40.000 eura na 60.000 eura.

Iniciranjem ove mjere, nadovezao se na postojeći prijedlog predizbornog programa koalicije njegovih Suverenista i Mosta koji predlažu podizanje praga za ulazak u obveznike plaćanja PDV-a na ostvarene primitke veće od 60.000 eura za pružatelje usluga u obiteljskom smještaju. No Milanović Litre otišao je i korak dalje te smatra kako bi ova mjera bila snažan znak podrške obrtnicima i malim poduzetnicima.

“Cilj je stvoriti okruženje u kojem poduzetništvo ne samo preživljava već i prosperira. Želim stvoriti okruženje koje potiče inovacije, ekonomski rast i, što je najvažnije, zapošljavanje.” – poručuje.

Ističe kako su loše odluke Vlade Andreja Plenkovića dovele do snažnog udara na džep hrvatskih građana, “U svjetlu izazova s kojima se suočavamo, uključujući veliku inflaciju koja je uslijedila nakon usvajanja eura, rast cijena osnovnih životnih namirnica i smanjenje kupovne moći naših građana, zalagat ću se da se prag za ulazak u sustav PDV-a poveća s trenutnih 40.000€ na 60.000€.”

Milanović Litre ocjenjuje da ovaj potez ne bi bio samo mjera prilagodbe trenutnim ekonomskim uvjetima već i snažan znak podrške malom gospodarstvu. Cilj je stvoriti okruženje u kojem poduzetništvo ne samo preživljava već i prosperira. Naglašava da želi stvoriti okruženje koje potiče inovacije, ekonomski rast i, što je najvažnije, potaknuti zapošljavanje.

Zastupnik Hrvatskih suverenista uvjeren je da bi se povećanjem praga za ulazak u sustav PDV-a olakšao početak i razvoj poslovanja malih poduzeća i obrta, ali i smanjio administrativni teret. Ističe da će ova konkretna mjera omogućiti poduzetnicima “da svoj teško zarađeni novac reinvestiraju u rast i razvoj poslovanja, umjesto da ga opterećuju dodatnim poreznim obvezama. Time bi se ne samo jačalo malo poduzetništvo koje bi trebalo biti temelj naše ekonomije već se i potiče stvaranje novih, kvalitetnih radnih mjesta, doprinoseći tako demografskoj obnovi i zadržavanju mladih u domovini.”

Izvor: IzboriHR

Milanović Litre mišljenja je da bi zbog podizanja praga za ulazak u sustav PDV-a koristi imalo i hrvatsko gospodarstvo u cijelosti. Posebno ističe da kako bi smanjenje administrativnog tereta oslobodilo vrijeme i resurse obrtnika i malih poduzetnika koji se mogu usmjeriti na inovacije, razvoj proizvoda i usluga te širenje poslovanja. U konačnici, zbog ove mjere porasla bi konkurentnost poduzeća na domaćem i međunarodnom tržištu, omogućujući im da lakše konkuriraju tvrtkama koje možda uživaju prednosti nižih poreznih stopa u svojim drugim zemljama EU.

“Mala poduzeća, koja su često najosjetljivija na porezna opterećenja, dobit će priliku da jačaju i razvijaju se, dok se istovremeno osigurava pravednija raspodjela poreznog tereta u odnosu na veće korporacije.”– dodao je.

Zaključno, izjava Marka Milanovića Litre ističe suštinsku dimenziju koju često zanemarujemo u raspravama o ekonomskim potezima – a to je da “Na kraju dana ovo nije samo pitanje ekonomije; ovo je pitanje naše budućnosti. U trenucima kada se suočavamo s izazovima velike inflacije i smanjene kupovne moći, demografske krize ovakav potez bi predstavljao korak prema jačanju temelja na kojima se gradi naša budućnost – budućnost koja obiluje mogućnostima, prosperitetom i nacionalnim ponosom za Hrvatice i Hrvate.”

Izvor: IzboriHR


Raskol unutar Domovinskog pokreta i rast podrške za Suvereniste

Podrška iz Poljske: Glasujte za Marka, on je za 0 migranata

Jedini saborski zastupnik koji je jasno branio “Za dom spremni”

Ruža Tomašić ulazi u kampanju

Rob Roos podržao kandidaturu Marka Milanovića Litru za Hrvatski sabor

Stambena kriza kao prioritet: Marko Milanović Litre zagovara korjenitu promjenu

Milanović Litre: Prije će mi se ruka osušiti nego što ću je dići za Zorana Milanovića

Marko Milanović Litre u obrani života

Špika: Mirovine su niske do te mjere da su umirovljenici prisiljeni raditi

Puhovski i Sunić o izborima u SAD-u: Kandidati za vođu slobodnog svijeta su senilac i poremećeni političar

Direktor FZOEU: Interes za obnovljivim izvorima energije u porastu

SHAWSHANK NA HRVATSKI NAČIN: Zatvorenici isplanirali filmski bijeg iz zatvora u Rijeci