Vijesti iz sporta

Olimpijac Nikola Miljenić za HRT o rekordu i planovima “izvan bazena”

Srijeda, 6. ožujka 2024. 4 min Komentari

Iz dana u dan sve je veći broj hrvatskih sudionika na Olimpijskim igrama u Parizu, a jedan od njih je i plivač Nikola Miljenić koji je u subotu isplivao A normu na 100 slobodno srušivši pri tome rekord Duje Draganje iz 2009. godine. Magistar poduzetništva i inovacija iz skromnih je hrvatskih uvjeta izborio mjesto među svjetskom sprinterskom plivačkom elitom.

Kada je “sa zvukom sirene” izborio nastup na Igrama u Tokiju, bio je još mlad i neiskusan, no potpuno ga je opčinio duh olimpizma, da je poželio sve ponoviti, mukotrpno je trenirao okružen ljudima od povjerenja i cilj je ostvaren prošle subote u Rijeci novih hrvatskim rekordom na 100 slobodno. 

– Kad sam dotaknuo tablu, morao sam dva puta pogledati samo da provjerim je li to stvarno to, da li se to događa, govori Nikola Miljenić, plivački olimpijac.  

– Na ovom sam natjecanju nastupio bez presinga jer sam bio na SP i stavio si enorman presing da moram i nisam uspio. Sad sam si rekao da idem bez presinga, idem uživati u tome i mislim da je to urodilo plodom, dodaje. 

Biti dijelom elitnih sprinterskih disciplina na Olimpijskim igrama fantastičan je rezultat na kojem u drugim plivačkim velesilama rade timovi okorjelih profesionalaca, dok je kod Nikole situacija kudikamo drugačija. 

– Ja treniram na bazenu Svetice gdje, moram to tako reći – građanstvo ima prioritet. Ja jednostavno obožavam plivanje i volim što radim i imam strast za time. Imam jako dobar tim oko sebe. Kod mene mama kuha, deda vozi i tako dalje. 

Sprinterske su discipline ujedno i najteže.

– Najviše elemenata se mora ukomponirati u najmanje vremena. Mi sve što radimo s nekim ciljem i nikada ne plivamo puno, samo sve što treba da bi se jednog dana, kada dođe ta trka, da bi to bilo odlično, ističe.  

Sve se to poklopilo Duji Draganji u Ateni kada je osvojio olimpijsko srebro i nekim novim klincima rasplamsao snove.

– Taman kada sam se ja krenuo baviti plivanjem Duje je bio na vrhuncu, rušio sve moguće rekorde, ja sam gledao kao na idola, a sad 15 godina kasnije ja rušim njegove rekorde tako da sam jako sretan zbog toga, priča Miljenić.

– Jeste li u kontaktu, je li se javio?

– Nismo, nisam ga nikada upoznao.

Vrijeme je za upoznavanje i pokoji koristan savjet iako je i bez toga jasno da je Miljenić izniman mladić koji uz zavidnu plivačku karijeru ima i velike ambicije izvan bazena.

– Ja sam diplomirao, odnosno magistrirao Poduzetništvo i inovaciju na Sveučilištu Južne Kalifornije u Los Angelesu što je jedna od najboljih biznis škola na svijetu, sretan sam s tim, ali htio bih biti odvjetnik.

Neka širenje obrazovnih horizonata još malo pričeka, jer manje od pet mjeseci ostalo je do Igara u Parizu, a na putu do njih uloženo je beskrajno mnogo odricanja.

– Kada uspiješ onda si sretan, a nitko te ne pita kako ti je bilo da dođeš do toga, svi ti treninzi, ne ići na maturalnu, ne ići na ekskurzije, svi zaborave kada sam se dizao u 6 ujutro za treninge, ali mislim da se sve na kraju isplati.

Moguće je onima koji vjeruju i naporno na tome rade, a upravo je Nikola jedan od njih kojemu želimo sreću na putu do Olimpa. 

 

Izvor: IzboriHR / HRT


Stručnjaci komentirali događaje s Poljuda: Kako spriječiti huligane

Hrvatska zgrožena nekim navijačima Hajduka, a mnogi oduševljeni Petkovićem

Vatreni osvojili prvi trofej: Dobro početak priprema za Euro

Rukometaši osigurali put u Pariz: Kvalifikacije zaključuju protiv Alžira