Vijesti iz poljoprivrede

Pavliček: Slavonci će se ponovno izboriti za svoj suverenitet

Petak, 29. ožujka 2024. 5 min Komentari
Pavliček Slavonci će se ponovno izboriti za svoj suverenitet Izvor: unsplash.com

Afera sa svinjskom kugom, obilježila je kraj prošle godine. Nelogičnosti u rješavanju tog problema izazvale su val kritika prema Vladi Republike Hrvatske, a jedan od najglasnijih kritičara bio je i ostao je Marijan Pavliček, saborski zastupnik i predsjednik Hrvatskih suverenista. Pavliček je izgradio reputaciju najaktivnijeg političara iz V. izborne jedinice, čije je područje bilo najteže pogođeno afričkom svinjskom kugom, posebice ističući se svojim oštrim govorima u Hrvatskom saboru. No, predsjednik Suverenista nije ostao samo na retorici – osobno je obišao niz gospodarstava koja su pogođena odlukama Vlade, te je time dodatno naglasio svoju predanost rješavanju problema svinjske kuge.

“Nedavna svinjska kuga hrvatskog je seljaka doslovno bacila na koljena. HDZ-ova ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja nikad nije uživo vidjela svinju niti svinjokolju, eutanazirala je desetke tisuća svinja. Unatoč tom drakonskom činu bolest se i dalje nekontrolirano širila. Potom je bez nalaza veterinara zaključila da je nekoliko desetaka tisuća svinja u trećoj kategoriji potencijalno zaraženo te je zabranila njihovo klanje. Tim potezom svinjogojce je dovela na prosjački štap!“, istaknuo je u jednom od svojih saborskih istupa.


Pavliček je u to vrijeme bio političar kojega se često moglo vidjeti na skupovima Stožera za obranu hrvatskog sela diljem Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Osobno je svjedočio donošenju niza odredbi te njihovu mijenjanju što je rezultiralo, kako kaže, širenjem kuge s jedne na 23 općine, kao i s jedne na tri županije.

Također, nije mogao ne osvrnuti se na riječi državnoga tajnika Pavića, koji je komentirao kako je „svako zlo za neko dobro“ jer je mnogo ljudi ionako držalo svinje na crno. „Katastrofalna izjava državnog tajnika koji govori da je to svega 2,5 posto sveukupne proizvodnje. Nekome tko živi od jednog bravca i on je puno kad ga država eutanazira, a pritom Grlić-Radman zarađuje“, bio je oštar Pavliček. Podsjetimo, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman suvlasnik je u Agroproteinci, koja uz ostalo zbrinjava lešine eutanaziranih svinja uginulih od afričke svinjske kuge, na čemu je zaradila preko sedam milijuna eura.


Pavliček je dodao kako je istodobno mesna industrija poklala preko 50.000 bravaca koje je dobila po 60% nižoj cijeni. “Nitko od nas nije osjetio da je pala cijena mesa u mesnicama. Tko je ovdje na dobitku? U Slavoniji se ove godine gosti umjesto domaćim suhomesnatim proizvodima dočekuju jeftinim parizerom. Gospodarstvenici kupuju svinjsko meso u trgovačkim lancima – uvozno meso sumnjivoga podrijetla, kvalitete i roka trajanja. Sada neka do kraja rasele Slavoniju i dosele one iz daleke Indije“, rekao je dodavši kako je katastrofalna HDZ-ova politika uzrokovala odlazak dijela svinjogojaca na rad u Njemačku odakle se možda nikad više neće vratiti. Također, istaknuo je kako država nije osigurala uvjete da se gospodarstva kojima su svinje eutanazirane oporave u optimalnom vremenskom roku te se nastave baviti poslom. Zbog svega navedenog, prozvao je HDZ zbog pogodovanja uvoznom lobiju čime uništava hrvatsku poljoprivredu, ali i demografiju.


Podsjetimo, Hrvatski suverenisti u to su vrijeme pokrenuli i inicijativu za smjenom ministrice Vučković, smatrajući da je slučaj „afričke svinjske kuge“ posljednji čavao u lijesu hrvatske poljoprivrede. Pavliček je napomenuo i to kako je Vučković za širenje bolesti optužila ljudski faktor, odnosno samog hrvatskog seljaka. No, kako tvrdi, izričiti krivac je upravo ona jer se ne razumije u poljoprivredu.

“Unatoč svemu, poručujemo vam da nećete zatomiti tradicijsko svinjogojstvo ni onaj naš hrvatski, slavonski duh jer to se nije dogodilo niti za jedne strane vlasti nad našom zemljom. Nećemo vam to dopustiti jer mi Hrvati, Slavonci ponovno ćemo se izboriti za svoj suverenitet, ovaj put drugačijim sredstvima – na izborima, a naša će djeca ostati svoj na svome!“, zaključio je Pavliček.


Ministarstvo poljoprivrede na službenim je stranicama objavilo kako do danas nije razvijeno cjepivo protiv ASK te nema drugog načina iskorjenjivanja bolesti osim provedbe strogih mjera kontrole, uključujući i usmrćivanje domaćih svinja. U slučaju usmrćivanja svinja, posjednici imaju pravo na naknadu štete isplaćenu iz sredstava državnog proračuna. Bit će zanimljivo provjeriti situaciju na terenu, sada već gotovo pola godine nakon afere.

Izvor: IzboriHR


Sačić zatražio vraćanje protugradne obrane

Nastavljaju se prosvjedi europskih poljoprivrednika

Varaždinsko bučino ulje, proizvod ogromnog potencijala

Poljoprivrednici izašli na ceste u Đakovu i Čakovcu: EU uništava selo