Vijesti iz poljoprivrede

Poljoprivrednici izašli na ceste u Đakovu i Čakovcu: EU uništava selo

Utorak, 20. veljače 2024. 11 min Komentari
Poljoprivrednici izašli na ceste u Đakovu i Čakovcu: EU uništava selo Izvor: facebook Željko Sačić

U ponedjeljak su poljoprivrednici iz Čakovca i Đakova izašli na ulice te podržali europske kolege koji već nekoliko mjeseci prosvjeduju protiv zajedničke europske politike za koju tvrde da uništava proizvođače i selo. Resorna ministrica Vučković poručila je da će se sastati s poljoprivrednicima.

Poljoprivrednici s područja Đakovštine prosvjedovali su s nešto više od 50 traktora u ponedjeljak u središtu Đakova na Trgu dr. Franje Tuđmana, nezadovoljni nacionalnom i europskom poljoprivrednom politikom.

Povod kraćega prosvjeda, kako se čulo, smanjenje je financijske omotnice, uvozna politika kojom se jeftinom robom iz Ukrajine spuštaju cijene žitarica i ostalih roba, zelene politike koje nameće EU, dosadašnja primjena Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi pa se traže njegove izmjene i dr.

Prosvjednici su svoja stajališta izrazili na konferenciji za novinare, nakon čega se kolona traktora s transparentima zaputila prema benzinskoj postaji na đakovačkoj obilaznici odakle je krenula prema središtu grada. Prosvjed su organizirali članovi bivše Udruge poljoprivrednika Brazda.

Poljoprivrednik iz Piškorevaca i član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Matija Brlošić je rekao da su danas poljoprivrednici prije svega htjeli izraziti i dati podršku europskim poljoprivrednicima jer ih muče isti problemi.

Također su, kako je dodao, željeli naglasiti probleme unutar Hrvatske.

Naveo je kako se 80 posto problema u poljoprivredi “kuje” u Briselu, a 20 posto u Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu.

Podsjetio je kako su poljoprivrednici prije osam dana uputili deset zahtjeva Ministarstvu poljoprivrede i dobili informaciju da su odgovori stigli u Hrvatsku poljoprivrednu komoru (HPK) te da je na većinu odgovoreno pozitivno.

Sporne ostaju geotagirane fotografije i danas smo u razgovarali s ministricom te vjerujem da će se to riješiti u korist poljoprivrednika, rekao je Brlošić.

– Problemi u poljoprivredi su veliki i nisu ovi ljudi došli što im je dosadno već se jednostavno prelila čaša i žele javno iskazati kakvo je stanje, istaknuo je Brlošić.

Nova Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) 2023. – 2027., kako je naveo, donosi smanjenje omotnice, ubacuje nova pravila igre i nova administrativna opterećenja i to su problemi na koje đakovački poljoprivrednici žele upozoriti.

Brlošić je podsjetio i da se u petak u Bruxellesu na nivou krovne organizacije europskih poljoprivrednika Copa-Cogeca odlučuje hoće li se prosvjedi poljoprivrednika nastaviti. Ako se odluči da se nastavljaju, tada će i HPK pozvati sve poljoprivrednike u Hrvatskoj da se odazovu prosvjedima.

Rekao je i kako ne vidi nikakvo razjedinjavanje poljoprivrednika te da se danas održavaju “dva vrlo dobro organizirana prosvjeda” (Đakovo i Čakovec), pri čemu je, kako je rekao, najljepše i najbolje što se poljoprivrednici drže poljoprivrednih problema.

– Ovdje nema politike, kazao je.

U Čakovcu oko 300 prosvjednika izašlo na ulice

Prosvjednici su se okupili uz južnu čakovečku obilaznicu, a zatim su traktorima krenuli u obilazak grada. Na taj su način, kako ističu, željeli upozoriti na nagomilane probleme s kojima se nitko iz Vlade i Ministarstva poljoprivrede ne želi pozabaviti.

Prema riječima vođe prosvjednika Stjepana Jurinca iz Ivanovca, poljoprivrednici smatraju da je uvoznim lobijima sve dopušteno te da u takvim uvjetima mali domaći proizvođači nemaju nikakve izglede opstati na tržištu.

– U Hrvatsku dolazi sve, ne postoji nikakva kontrola. Dok su nama pale sve otkupne cijene i porasli troškovi proizvodnje, uvoznici maste brk. U trenutnoj situaciji ne možemo konkurirati uvoznim lobijima, rekao je Jurinec.

Pet sati na traktoru, četiri za računalom

Jurinec je dodao je da se poljoprivrednike “tlači” i golemom administracijom.

– Kao da smo inženjeri, a ne poljoprivrednici. Od nas se očekuje da zapisujemo i fotografiramo svaki svoj korak, svaku aktivnost, svaku stvar koja prođe kroz naše ruke. Zar netko uistinu misli da ću pet sati biti u traktoru, a onda još četiri za kompjuterom?”, pita Jurinec.

Vlasnici OPG-ova ističu i potrebu da se s državnim institucijama pronađe model djelovanja u slučajevima elementarnih nepogoda, ali i bolesti, nestašica, nelojalnog uvoza itd.

– Prema sadašnjim modelima pomoći nakon nepogoda dobivamo tek oko jedan posto stvarnog gubitka. Ne možemo više živjeti u uvjetima takve neizvjesnosti. Tražimo i povrat kapitalnih ulaganja, na to smo nekada imali pravo, poručio je Jurinec.

– S ovog prosvjeda šaljemo poruku da farmeri moraju raditi na polju i da moraju biti plaćeni za ono što rade. Bilo je obećanja da ćemo dobiti obeštećenja po hektaru pa su nam rekli da su zbog velikog odaziva smanjili sa 135 na 65 eura, rekao je Stjepan Jurinec, organizator prosvjeda poljoprivrednika u Čakovcu.

Ministarstvo poljoprivrede kaže da se ne uvozi žito iz Ukrajine, nego da smo tranzitna ruta. Jurinec tvrdi da to nije istina.

– Zna se otkud se vozi, iz trećih zemalja, što dolazi nekontrolirano. Ne prave se analize kao što se nama rade, to bi sve trebalo postrožiti. Uvesti carinu ako treba. Roba koja dolazi izvana je smeće, doslovno se rješavaju onoga što bi trebalo uništiti, poručio je.

Ministarstvo kaže da je poljoprivredna omotnica bogatija nego ikada.

– Pitajte dečke kolika su kreditna zaduženja, kako to dalje podmirivati, rekao je Jurinec.

Istaknuo je kako prosvjed nema veze s činjenicom da su uskoro izbori.

– Ovo nije prosvjed za rušenje Vlade. Prosvjed su organizirali OPG-ovi koji rade danonoćno, nema veze s politikom, to nas ne interesira. Nas interesira da budemo plaćeni kako treba za ono što proizvedemo, rekao je Jurinec.

Saborski zastupnik Suverenista među prosvjednicima u Čakovcu

Na prosvjedu je bio i saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić koji je i sam vlasnik OPG-a i vinogradar u Varaždinskim toplicama te poručio da nitko ne će seljake raditi “bedacima”.

 

Među prosvjednicima je bio i Igor Rešetar koji je naglasio da poljoprivrednici proizvode sve manje.

– Probleme koje mi imamo, treba rješavati ovdje na terenu, pogotovo mi mali poljoprivrednici, a ne samo da se ti problemi rješavaju u Zagrebu ili Bruxellesu. Struktura Međimurja je takva da ne dozvoljava četiri posto ugara. Znamo da smo prije nekoliko godina imali negdje oko 30.000 hektara oranica, a danas su te brojke puno manje, kazao je Rešetar te dodao da je prije 20 godina bilo oko 9.000 krava, a da je danas taj broj triput manji.

Prosvjednicima se pridružio predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović koji je istaknuo da je riječ o skupu potpore zbog svih problema koji tište poljoprivrednike, kako u cijeloj Europskoj uniji, tako i u Republici Hrvatskoj.

Kazao je kako su poljoprivrednici, prije svega OPG-ovci, u izrazito teškoj situaciji, pritisnuti teškim administrativnim opterećenjem kojem su, prema njegovim riječima, pridonijele nove zelene politike.

– Imali smo sastanak upravnog odbora prošli tjedan, iznjedrili smo deset zahtjeva prema Ministarstvu poljoprivrede koji su generalni, i prema Vladi naravno, imamo još neke specifične zahtjeve pojedinih sektora poput ratarstva, peradarstva, gdje su izuzetno kompleksne situacije zbog tržišnih uvjeta pred kojima su se u ovom trenutku našli, rekao je Jakopović.

Dodao je kako već ima neformalnih informacija iz Ministarstva poljoprivrede da bi većina tih zahtjeva mogla biti i odobrena.

– U četvrtak i petak imamo skupštinu svih poljoprivrednih komora u Bruxellesu i tamo ćemo odlučiti na koji način ćemo dalje. Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen je izrazila određene mogućnosti da bi se od nekih zelenih politika odustalo, rekao je Jakopović.

Podršku poljoprivrednicima pružio je međimurski župan Matija Posavec.

– Varaždinska i Međimurska županija, ali i cijeli sjever Hrvatske, u nekim poljoprivrednim kulturama mogu hraniti cijelu Hrvatsku i za vrijeme turističke sezone i van nje. Stoga poručujemo da se tim ljudima vrati dostojanstvo, uvaže njihovi zahtjevi i sluša ih se jer oni jedini znaju kakvi su problemi i nude njihovo rješenje, rekao je.

Nada se da će ministrica poljoprivrede Marija Vučković i Vlada primiti poljoprivrednike na razgovor i saslušati njihove zahtjeve.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u ponedjeljak je, komentirajući prosvjede poljoprivrednika u Đakovu i Čakovcu, izjavila da su prosvjedi legitimni, da će se sastati s poljoprivrednicima te da je Ministarstvo poljoprivrede na dio zahtjeva HPK već pozitivno odgovorilo pisanim putem.

– Osvrnut ću se na ono što je zajedničko poljoprivrednicima diljem Europe, a riječ je o odnosu između doprinosa zelenoj arhitekturi, zelenom planu i ostvarivanja solidnog dohotka poljoprivrednika, a inače to je jedan od stupova zajedničke poljoprivredne politike već preko 60 godina. U tom smislu Hrvatska je, kao i mnoge države članice, aktivna. Mi smo i predlagali Komisiji određena rješenja s obzirom na krize s kojima se poljoprivrednici suočavaju, s obzirom na činjenicu koliko god je potrebno pridonositi zelenoj arhitekturi i zelenom planu kojeg se ne treba odricati, jednako je potrebno, važno i plemenito i voditi računa i o dostojanstvenom dohotku poljoprivrednika i o dovoljnoj količini hrane po priuštivim cijenama potrošačima koje su uostalom i izvor za sve te potpore koje se isplaćuju, rekla je ministrica Vučković novinarima u Ministarstvu poljoprivrede.

Ministrica se slaže sa zahtjevom da sustav treba rasteretiti vezano uz administrativna kontrolna opterećenja, a razumije i problematiku oko prilaganja geotagiranih fotografija.

– Sagledavamo situaciju s geotagiranim fotografijama, koja iziskuje velike administrativne napore i vrijeme poljoprivrednika, kazala je, napominjući kako se to neće moći riješiti bez suradnje s Europskom komisijom (EK). Podnijeli smo određene prijedloge pa ćemo vidjeti kakav će biti rezultat, rekla je Vučković.

Naime, prema Pravilniku o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu, dostava geotagiranih fotografija putem AgroGTF mobilne aplikacije obavezna je kao dokaz pojedinih aktivnosti za proizvodnu 2024. godinu. Dio poljoprivrednika tu obvezu doživljava kao neugodnu i suvišnu, a dio, posebno stariji, kaže da se ne snalaze najbolje s mobilnih tehnologijama i da njihov primarni poziv nije fotografiranje nego proizvodnja hrane.

Geotagirana fotografija je fotografija koja sadržava geografsku lokaciju. Nastaje dodjelom geografske širine i dužine fotografiji, a dodatno može prikazivati i nadmorsku visinu, smjer i drugo. Automatsko geotagiranje koristi se ugrađenim globalnim pozicijski sustavom GPS u uređaju za fotografiranje, a primjenjuje se putem informacijskog sustava Agencije za plaćanja.

Vezano uz administrativna rasterećenja, Vučković vjeruje kako će se dio toga uspjeti riješiti na nacionalnoj razini.

Što se tiče problema uvoza i uvoznih lobija koji, po mišljenju poljoprivrednika, uništavaju male proizvođače, Vučković je rekla kako će Ministarstvo poljoprivrede, zajedno s nadležnim tijelima, vidjeti što se još može napraviti kako bi se poljoprivrednike uvjerilo da je kontrolni sustav dobar, ali i da se može nadograditi, povećati broj kontrola itd.

Izvor: IzboriHR / HRT


Pavliček: Slavonci će se ponovno izboriti za svoj suverenitet

Sačić zatražio vraćanje protugradne obrane

Nastavljaju se prosvjedi europskih poljoprivrednika

Varaždinsko bučino ulje, proizvod ogromnog potencijala