Vijesti iz poljoprivrede

Varaždinsko bučino ulje, proizvod ogromnog potencijala

Srijeda, 21. veljače 2024. 5 min Komentari
Varaždinsko bučino ulje, proizvod ogromnog potencijala Izvor: screenshot HRT.hr
Varaždinsko bučino ulje

Varaždinsko bučino ulje je izvrstan proizvod s mnoštvom benefita za zdravlje. To su potvrdili stručnjaci i znanstvenici na III. znanstvenom skupu o ovom ulju, održanom u Županijskoj palači u Varaždinu. Zahvaljujući vrhunskom kvalitetu, Varaždinsko bučino ulje ima ogroman potencijal da osvoji svjetska tržišta.

– Cilj je javno predstaviti rezultate istraživanja i nove spoznaje znanstvenika i stručnjaka o ovom proizvodu svjetske kvalitete. Zanimljivo je da je prije točno 170 godina, u veljači 1854. godine, objavljen prvi članak u kojem se otkriva da se Varaždinsko bučino ulje proizvodi u Biškupcu kraj Varaždina. Ponosni smo na tu bogatu povijest, a posebno na naše proizvođače koji od tada do danas svoje vještine i znanja prenose na nove generacije. Zahvaljujući našem kontinuiranom radu na promociji i brendiranju, njegova posebnost i kvaliteta danas su prepoznati daleko izvan Varaždinske županije i Hrvatske, rekla je  zamjenica župana Silvija Zagorec.

Rezultate prvog znanstvenog rada isključivo posvećenog Varaždinskom bučinom ulju predstavila je Melita Makovec, magistra inženjerka molekularne biotehnologije s Bioinstituta Čakovec. Zajedno s kolegama iz Bioinstituta i Sveučilišta Sjever istraživala je osnovne kemijske pokazatelje kvalitete na uzorcima bučinih ulja proizvedenih od 2013. do 2022. godine.

Znanstveni rad „Potencijal bučinog ulja kao funkcionalne hrane“ objavljen je pak u jednom od najprestižnijih časopisa kad je u pitanju hrana, “Comprehensive reviews in food science and food safety“, a predstavila ga je doc. dr. sc. Dunja Šamec s Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever. Upravo ona je imala čast biti koordinator međunarodnog tima znanstvenika iz sedam država, koji su u radu sumirali sve ikad objavljene znanstvene podatke o benifitima bučinog ulja.

– Znanstvene i kliničke studije pokazale su da konzumacija bučinog ulja ima pozitivne učinke na kardiovaskularne bolesti, na prevenciju benigne hiperplazije prostate kod muškaraca, a dokazani su i benefiti kod žena u menopauzi, odnosno da konzumacija bučinog ulja smanjuje različite simptome menopauze. Dnevno bi trebalo konzumirati jedan do dva grama, odnosno jednu žličicu bučinog ulja svaki dan. Također, bučino ulje ima veliki potencijal i u kozmetičkim pripravcima. Aplikacija bučinog ulja na kosu, jedan mililitar dnevno, pokazala je da poboljšava rast kose. Bučino ulje može se dodavati i u kozmetičke pripravke za pomlađivanje te se pokazalo i kao dobar zaštitni faktor kod UV zračenja, jednako kao komercijalne kreme, navela je Šamec.

Varaždinsko bučino ulje je naš identitet i po njemu smo postali prepoznatljivi, a originalna boca završila je ne samo u gotovo svim europskim zemljama, nego i u Kini, SAD-u i Kanadi, napomenuo je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek.

– Sad je vrijeme da zaživi na novom tržištu, a to je znanstveno tržište tako da znanstvenici iz cijelog svijeta mogu druga ulja komparirati s našim Varaždinskim bučinim uljem. Sličan put je prošlo varaždinsko zelje, koje se spominje u znanstvenoj literaturi više od 50 zemalja svijeta, što je više nego dobra promocija, zaključio je Vincek.

Izvor: IzboriHR / HRT


Pavliček: Slavonci će se ponovno izboriti za svoj suverenitet

Sačić zatražio vraćanje protugradne obrane

Nastavljaju se prosvjedi europskih poljoprivrednika

Poljoprivrednici izašli na ceste u Đakovu i Čakovcu: EU uništava selo