Vijesti iz poljoprivrede

Sačić zatražio vraćanje protugradne obrane

Srijeda, 13. ožujka 2024. 3 min Komentari
Sačić zatražio vraćanje protugradne obrane Izvor: screenshot HRT

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić kritizirao je Vladu zbog nepostojanja protugradne obrane. Rekao je da je sustav ukinut prije skoro 4 godine iako je do tada funkcionirao i bio učinkovit te da sada najveću štetu od tuče trpe hrvatska sela.

– Moramo djelovati brzo, jer u našem susjedstvu u Rumunjskoj prije svega ali dijelom i u Sloveniji i Austriji – taj sustav funkcionira i sigurno pridonosi zaštiti. (…) Štete su milijunske, sve to vodi do zaključka da se Ministarstvo i Vlada nedovoljno brinu za interese hrvatske poljoprivrede i seljaka, kazao je.

Velika žrtva ovakve odluke su, kaže Sačić, i sami raketari, a njihova povezanost u udrugu Raketara jasno pokazuje da ova odluka Ministarstva nije zbog manjka ljudi već volje, odnosno da je politički motivirana kako bi se izašlo u susret tzv. osiguravajućem lobiju.

– Ta osiguravajuća društva kroz “gulikožni” sustav ugovaranja polica dodatno oštećuju naše poljoprivrednike isplaćujući im neodgovarajuće naknade za pretrpljenu štetu, ustvrdio je Sačić. Istaknuo je i odgovornost županija koje su, napominje, prema Zakonu dužne jedan posto svojih godišnjih proračuna osigurati za protugradnu zaštitu svojih žitelja “što one ne čine”.

– Zato smatramo licemjernim da se ti župani nakon tuče pojavljuju pred svojim poljoprivrednicima i govore kako oni nažalost nisu ništa mogli učiniti, zaključio je zastupnik Suverenista.

Sačić podržao prosvjed poljoprivrednika

General Sačić ovaj problem osjetio je na “vlastitoj koži” jer je i sam vlasnik OPG-a u Varaždinskim toplicama. Tako se prije dva tjedna pridružio poljoprivrednicima u Čakovcu koji su izašli na ulice prosvjedujući protiv zajedničke europske politike za koju tvrde da uništava proizvođače i selo.

Prosvjednici su se okupili uz južnu čakovečku obilaznicu, a zatim su traktorima krenuli u obilazak grada. Na taj su način, kako ističu, željeli upozoriti na nagomilane probleme s kojima se nitko iz Vlade i Ministarstva poljoprivrede ne želi pozabaviti.

Prema riječima vođe prosvjednika Stjepana Jurinca iz Ivanovca, poljoprivrednici smatraju da je uvoznim lobijima sve dopušteno te da u takvim uvjetima mali domaći proizvođači nemaju nikakve izglede opstati na tržištu.

– U Hrvatsku dolazi sve, ne postoji nikakva kontrola. Dok su nama pale sve otkupne cijene i porasli troškovi proizvodnje, uvoznici maste brk. U trenutnoj situaciji ne možemo konkurirati uvoznim lobijima, rekao je Jurinec.

IzboriHR/ HRT


Pavliček: Slavonci će se ponovno izboriti za svoj suverenitet

Nastavljaju se prosvjedi europskih poljoprivrednika

Varaždinsko bučino ulje, proizvod ogromnog potencijala

Poljoprivrednici izašli na ceste u Đakovu i Čakovcu: EU uništava selo