Vijesti iz kulture

Hrvatska redateljica Anica Tomić ostvarila veliki uspjeh u Berlinu

Srijeda, 21. veljače 2024. 3 min Komentari
Hrvatska redateljica Anica Tomić ostvarila veliki uspjeh u Berlinu Izvor: screenshot HRT.hr

Domaća redateljica Anica Tomić u jednom od najstarijih i najprestižnijih njemačkih kazališta Deutsches Theater u Berlinu postigla je veliki uspjeh. Na poziv tamošnje intendantice režirala je suvremeni tekst izraelske autorice Sivan Ben Yishai te oduševila okupljene.

Gotovo 10 minuta trajale su ovacije i čuli se povici oduševljenja berlinske publike. Atraktivna scenografija, nenametljivi, ali sjajno pogođeni kostimi i istinski hrabra režija očarali su publiku u kazalištu.

Repertoar tog kazališta nastaje na suvremenim aktualnim tekstovima koji se bave gorućim problemima današnjice, stoga ne čudi što je intendantica pozvala upravo Anicu Tomić, poznatu po svojim angažiranim režijama, da režira predstavu prema tekstu koji je bio tek u nastajanju.

– Fascinantna je. Upoznala sam Anicu kad je režirala u Grazu, u Schauspielhausu, i oduševila me. Odmah sam je pozvala u Berlin. Ima nevjerojatnu moć, zapaža sve što se oko nas događa i zna kako to prikazati na kazališnim daskama, sjajno to radi, istaknula je Iris Laufenberg, intendantica Deutsches Theatra u Berlinu.

S dramaturginjom Jelenom Kovačić izabrala je tekst trenutačno najizvođenije i najprogresivnije autorice u Njemačkoj, inače Izraelke, Sivan Ben Yishai, koja dekonstruirajući kanonsku Ibsenovu Noru zapravo progovara o pokušaju revolucije potlačenih.

– S obzirom na to da znamo da živimo u vremenu u kojem su upravo ta klasna pitanja i pitanja obespravljenih, radničke klase jako dovedena u pitanje, i borba za povišice i inflacija. S druge pak strane on priča i o ksenofobiji koja se žestoko počela širiti Europom, govori Anica Tomić, redateljica.

– To je jedna dekonstrukcija ne samo Nore nego i feminizma, jednog konzervativnog feminizma u kojeg se mnoge žene kunu, a zapravo ne shvaćaju da je ta vrsta feminizma postala produžena ruka patrijarhata, rekla je Jelena Kovačić, dramaturginja.

Oduševljeni i glumci i publika

Iako rad na stranom jeziku, uz prevoditelja, nije bilo lak ni za redateljicu ni za glumce, to je iskustvo, zaključuju, neprocjenjivo.

– Proces stvaranja, kreiranja predstave s Anicom bio je doista poseban, zanimljiv, inspirativan na nizu razina. Svi ti slojevi predstave, koje smo na kraju dobili zahvaljujući njezinoj energiji, kreativnosti, posvećenosti i humoru, fascinantni su, kazala je Anja Schneider, glumica, uloga Nore Helmer.

– Na početku mi se činilo da će jezična barijera biti problem, no sjajno je sudjelovati u kazališnom trenutku u kojem shvatiš da je jezik samo jedna od sastavnica nastanka umjetnosti i, baš kao što tekst ostaje otvoren za upisivanje svakog od nas, tako smo i mi glumci slobodno i otvoreno na kraju s Anicom stvorili harmoniju i ostvarili potpuno razumijevanje, rekao je Jörg Pose, glumac, uloga Torvalda Helmera.

Berlinska je premijera bez sumnje za tandem Tomić – Kovačić bila velik uspjeh, što je potvrdila i tamošnja kazališna kritika, koja poziva u teatar i definira ovu predstavu kao važan kazališni trenutak.

Izvor: IzboriHR / HRT


Matanić priznao da je uznemiravao kolegice, a karijeru izgradio na promicanju ženskih prava

Milanović Litre istaknuo da je Vlada zaboravila hrvatskog velikana, a financira Pupovčev kulturni centar

Lo guiro, prisežem – Predstavljena biografija Furija Radina

U 91. godini umro veliki hrvatski pjesnik Danijel Dragojević