Vijesti iz kulture

Milanović Litre istaknuo da je Vlada zaboravila hrvatskog velikana, a financira Pupovčev kulturni centar

Subota, 16. ožujka 2024. 5 min Komentari
Milanović Litre istaknuo da je Vlada zaboravila hrvatskog velikana, a financira Pupovčev kultirni centar Facebook/Marko Milanović Litre

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista, Marko Milanović Litre na svojem je Facebook profilu objavio fotografije s izložbe posvećenu legendarnom hrvatskom književniku, Antunu Gustavu Matošu koju je nedavno predstavio u Hrvatskom saboru.

“MATOŠ ZABORAVLJEN, VLADA FINANCIRA SNV-ove KULTURNE CENTRE: GDJE JE POŠTOVANJE ZA HRVATSKU KULTURU? Danas obilježavamo 110. obljetnicu smrti Antuna Gustava Matoša, velikana čije su se riječi i domoljubni duh urezali u dušu našeg naroda. Moram izraziti svoju zabrinutost oko nemara Vlade Andreja Plenkovića, točnije resora novooptužene ministrice Obuljen Koržinek, prema ovom velikanu hrvatske književnosti”, započeo je Milanović Litre svoju objavu.

Litre je istaknuo kako Antun Gustav Matoš nije bio samo književnik, već je bio i svjetionik hrvatskog identiteta, čiji su književni genij i nepokolebljiva predanost našoj domovini nadahnjivala nebrojene generacije. “Ipak, rodna kuća ovog velikana u Tovarniku, na braniku Hrvatske, stoji u zapuštenom stanju. Postala je simbol nebrige naše vlasti za kulturne stupove na kojima je izgrađen naš nacionalni identitet. Nedjelovanje dovoljno govori i naglašava uznemirujući trend pogrešno postavljenih prioriteta i zanemarenih nacionalnih interesa od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske”, prozvao je vladajuće na čelu s Andrejem Plenkovićem i ministricom kulture, Ninom KoržinekObuljen.

Milanović Litre: ‘Dovršenje Matoševe kuće projekt je očuvanja povijesti i ulaganje u bit hrvatskog obrazovanja i nacionalnog ponosa’

Rekao je kako obnova i dovršenje Matoševe rodne kuće kao kulturno-obrazovnog središta nije samo projekt očuvanja povijesti nego je to i ulaganje u samu bit hrvatskog obrazovanja i nacionalnog ponosa. “Ovaj projekt ne bi samo odavao počast Matoševoj ostavštini, već bi služio i kao živopisno obrazovno središte, obogaćujući hrvatsku mladež većim razumijevanjem hrvatske kulture i nacionalnog identiteta. Predstavljao bi dokaz naše predanosti očuvanju hrvatske kulturne baštine, čime bi se osiguralo da ostavština naših književnih velikana opstane za buduće generacije”, objasnio je Litre.

Litre je objasnio kako ovaj projekt krije potencijal za osnaživanje lokalnog gospodarstva kroz turizam, slavljenje naše slavne književne tradicije i jačanje nacionalnog ponosa odavanjem počasti simbolu hrvatskih vrijednosti i identiteta. Također je naglasio kako taj potencijal ostaje neiskorišten te je žrtva Vlade koja se više bavi političkim makinacijama nego kulturnim i nacionalnim bogaćenjem Hrvatske.

“U potpunoj suprotnosti s ovim nemarom, svjedoci smo spremnosti i volji Vlade da izdvoji znatna sredstva za izgradnju 40 Srpskih kulturnih centara diljem Hrvatske, za što se zalaže glavni protagonist SNV-a Milorad Pupovac i temeljni partner Andreja Plenkovića. Moramo se pitati koji su motivi koji dovode do financiranja ovakvih projekata usred očigledne neaktivnosti prema inicijativama koje slave i čuvaju hrvatsku kulturnu baštinu”, nastavio je.

FOTO: Facebook/Marko Milanović Litre

Milanović Litre istaknuo da Vlada više čini za srpsku nacionalnu manjinu nego za Hrvate

Otkrio je kako nesrazmjer u djelovanju Vlade odaje uznemirujuću političku računicu, najvjerojatnije potaknutu potjerom za tri glasa srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru te je dodao kako ovakve odluke otkrivaju spremnost da se previde projekti od golemog nacionalnog i kulturnog značaja u korist političke podobnosti i saveza iz koristi HDZ-a i SDSS-a.

“Dok stojimo na rubu ove svečane obljetnice, nemojmo samo žaliti za propuštenim prilikama, nego se okupimo kako bismo zahtijevali bolje od onih koji su na vlasti. Zagovarajmo ciljeve koji slave naše kulturne ikone, jačaju naš nacionalni identitet i osiguravaju prosperitetnu budućnost za Hrvatsku. Na svima nama je da branimo svetost hrvatske povijesti, odupiremo se stranim utjecajima koji žele razvodniti našu kulturnu baštinu i zagovaramo politike koje osiguravaju da naš narod ostane živ, samodostatan i vjeran svojim tradicijama. Ostavština Antuna Gustava Matoša i sve što ona predstavlja, osigurava da naša voljena Hrvatska napreduje ne samo u sjećanju, već i u opipljivom očuvanju i slavljenju naše bogate kulturne povijesti”, zaključio Litre.

Izvor:IzboriHR


Raskol unutar Domovinskog pokreta i rast podrške za Suvereniste

Podrška iz Poljske: Glasujte za Marka, on je za 0 migranata

Jedini saborski zastupnik koji je jasno branio “Za dom spremni”

Ruža Tomašić ulazi u kampanju

Rob Roos podržao kandidaturu Marka Milanovića Litru za Hrvatski sabor

Stambena kriza kao prioritet: Marko Milanović Litre zagovara korjenitu promjenu

Milanović Litre: Prije će mi se ruka osušiti nego što ću je dići za Zorana Milanovića

Marko Milanović Litre u obrani života

Matanić priznao da je uznemiravao kolegice, a karijeru izgradio na promicanju ženskih prava

Lo guiro, prisežem – Predstavljena biografija Furija Radina

U 91. godini umro veliki hrvatski pjesnik Danijel Dragojević

Hrvatska redateljica Anica Tomić ostvarila veliki uspjeh u Berlinu