Vijesti iz kulture

Lo guiro, prisežem – Predstavljena biografija Furija Radina

Subota, 24. veljače 2024. 2 min Komentari
Lo guiro, prisežem - Predstavljena biografija Furija Radina Izvor: screenshot HRT.hr

U Hrvatskom državnom arhivu predstavljena je biografija Furija Radina “Lo giuro, prisežem”, autora Nevena Šantića. Furio Radin potpredsjednik je Sabora i zastupnik s najdužim stažem u povijesti demokracije u Hrvata,  te zastupnik talijanske nacionalne manjine, a tu funkciju obnaša od 1992. godine.

U Hrvatskom državnom arhivu predstavljena je knjiga autora Nevena Šantića “Lo giuro, prisežem”. Riječ je o biografiji Furija Radina, zastupnika s najduljim saborskim stažem u povijesti hrvatske demokracije, koji tu dužnost obnaša još od 1992. Trenutačno je na mjestu potpredsjednika Sabora, a predstavnik je i talijanske nacionalne manjine.

– Odlična je knjiga, odlično napisana. To su “fleševi” 30-godišnjeg rada. Ne možete u jednoj knjizi sve što smo napravli dobrog i lošeg, ona se zove Lo giuro, prisežem iz jednostavnog razloga što sam ja prvi u Saboru takvu prisegu imao, dvojezičnu kakvu imamo i u Istri, kazao je Furio Radin.

– Izdržati 32 godine u Saboru, to nije uspjelo ni Vladi Šeksu, a tebi je Furio uspjelo, i to je samo po sebi nevjerojatan uspjeh. Međutim, meni se jako sviđa tvoja vedrina, tvoj duh, tvoj stil, ponekad ironija, ponekad cinizam. S vremenom ljudi, htjeli, ne htjeli, imaju te karakterisitike, ali uvijek vrlo pažljiv , kvalitetan, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Izvor: IzboriHR / HRT


Matanić priznao da je uznemiravao kolegice, a karijeru izgradio na promicanju ženskih prava

Milanović Litre istaknuo da je Vlada zaboravila hrvatskog velikana, a financira Pupovčev kulturni centar

U 91. godini umro veliki hrvatski pjesnik Danijel Dragojević

Hrvatska redateljica Anica Tomić ostvarila veliki uspjeh u Berlinu